U subotu se otvara 70. Pula, ogroman interes za ‘Hotel Pulu’ u Areni!

Opširnije

Jubilarni Pulski filmski festival otvara se u Areni u subotu, 15.7. filmom Andreja Korovljeva ‘Hotel Pula’ s Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama, a interes publike za prvim dugometražnim igranim filmom ovog pulskog redatelja izniman je. Svečanu ceremoniju otvaranja Festivala režira Patrik Lazić, a program će voditi Ida Prester. Otvaranje će uživo prenositi Hrvatska radiotelevizija na Prvom programu od 21:40 sati.

Pulski filmski festival ove godine slavi svojih prvih 70, a na obljetničarskom izdanju prisustvovat će brojni filmaši i kulturnjaci koji su obilježili povijest Festivala, kao i domaći autori koji će u konkurenciji Glavnog programa predstaviti čak 20 filmova - 13 u programu Hrvatski film te 7 u programu Hrvatske manjinske koprodukcije. Nakon svečanog otvorenja, u subotu od 22:00 sata će uslijediti nastupi bendova Freaktion na Portarati te Los Ekekos na Forumu.

‘70. Pula prilika je da se vratimo užitku zajedničkog gledanja filmova koji nam je bio znatno uskraćen proteklih godina. Veselimo se ponovo prepunoj Areni, imamo sjajan program raznovrsnih filmova i pozivam publiku da ih podrži, gleda i komentira zajedno s filmašima na projekcijama u Areni, Istarskom narodnom kazalištu i Kinu Valli’, izjavio je umjetnički ravnatelj Festivala Danijel Pek.

Sedam premijera hrvatskih filmova

Svečane projekcije hrvatskih filmova održavaju se u Istarskom narodnom kazalištu (INK) u 19:00 te u Areni u 21:30 sati, a jutro nakon svojih projekcija (od 10 do 11 sati) ekipe će se predstaviti kroz razgovore u Festivalskom centru u Domu hrvatskih branitelja.

Za Zlatne arene u programu Hrvatski film natječe se sedam premijernih naslova: ‘Hotel Pula' (r. Andrej Korovljev), 'Escort'(r. Lukas Nola), 'Samo kad se smijem' (r. Vanja Juranić), 'Sedmo nebo' (r. Jasna Nanut), 'Smrt djevojčice sa žigicama' (r. Goran Kulenović), 'Pamtim samo sretne dane' (r. Nevio Marasović). Premijeru ima i dokumentarni film ‘Brod’ (izvan konkurencije) Puležana Elvisa Lenića. Najmlađi će uživati uz dječje filmske hitove 'Cvrčak i mravica' (r. Luka Rukavina) i 'Dnevnik Pauline P.’ (r. Neven Hitrec). Gledat ćemo još i dokumentarac 'Veće od traume' (r. Vedrana Pribačić) te igrane filmove 'Garbura' (r. Josip Žuvan), 'Pelikan' (r. Filip Heraković), 'Sigurno mjesto' (r. Juraj Lerotić) i 'Tragovi' (r. Dubravka Turić), koji su bili u kinima.

Manjinske koprodukcije

Sedam se naslova ove godine natječe u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije. To su 'Bazen beskraja', horor/triler Brandona Cronenberga s Alexanderom Skarsgårdom i Mijom Goth, drame 'Čovjek bez krivnje' Ivana Gergoleta te 'Majka' Zornitse Sophije, za koju je redateljica nadahnuće pronašla u stvarnoj priči. Tu su i dokumentarni film Mile Turajlić 'Dosje Labudović: Nesvrstani' o Titovom osobnom snimatelju, potom crnohumorna drama 'Da li ste vidjeli ovu ženu?' Dušana Zorića i Matije Gluščevića s Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi i dramedija Teone Strugar Mitevske 'Najsretniji čovjek na svijetu' s Jelenom Kordić Kuret te film za djecu i mlade 'Morska iskra' redatelja Domiena Huyghea. Razgovori s filmskim ekipama bit će nakon projekcija u kinu, a raspored svih filmova i popratnih događanja pronađite na službenoj stranici Festivala na adresi www.pulafilmfestival.hr.

O Zlatnim arenama koje će biti dodijeljene filmovima u konkurenciji odlučuje peteročlani žiri koji čine direktorica fotografije i snimateljica Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentica Maja Popović Milojević, dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić te redateljica Snježana Tribuson.

Hitovi u Areni i nezaboravni klasici u Kinu Valli

PoPularna Pula, popratni filmski program 70. Pule, u drugom terminu u Areni donosi hit-naslove. Među njima su 'Oppenheimer' Christophera Nolana, kojemu će to biti hrvatska premijera, 'Barbie' Grete Gerwig, 'Asteroid City' Wesa Andersona, ali i klasik našeg oskarovca Dušana Vukotića iz 1981., SF poslastica 'Gosti iz galaksije'.

Popratni program Vremeplov u 18:00 sati u Kinu Valli donosi premijere rastauracija klasičnih naslova, poput 'Događaja' Vatroslava Mimice i kultnog filma strave 'Leptirica' Đorđa Kadijevića. U međunarodnom programu Greater Adria prikazujemo, među ostalim, novi film Penélope Cruz 'Beskrajna ljubav', u režiji Emanuelea Crialesea i 'Pored tebe', novi triler Stevana Filipovića.

Dom hrvatskih branitelja kao Festivalski centar

Mjesto okupljanja i druženja gostiju te održavanja popratnih programa otvorenih za javnost je Festivalski centar koji je smješten u Domu hrvatskih branitelja. Program svakoga dana Festivala započinje od jutra, već od 10:00, kada se održavaju razgovori s ekipama filmova iz konkurencije prikazanih prethodne večeri u Areni i INK-u. Nakon njih slijedi novi program Pule, 'Točno u podne', serija kritičarskih duela, također na temu filmova iz konkurencije prikazanih dan ranije na Festivalu.

Od ponedjeljka do petka u 13:00 u DHB-u se, u sklopu ovogodišnjeg industrijskog programa Pula Pro, održavaju 'Mali filmski razgovori', diskusije profesionalaca o brojnim temama vezanim uz uspješnu distribuciju, promociju i stvaranje filmova. U Kinu Valli se, također kao dio Pule Pro, u subotu, 22. srpnja, održavaju pitchevi projekata u postprodukciji, koji su prilika za doznati što se novo sprema u domaćoj kinematografiji. Radi se o programima Filmovi u nastanku te o novopokrenutom Scenariju kinohita.

Večeri uz koncerte u DHB-u

Uz brojne filmove, njih više od 80, Pulski filmski festival će u nadolazećem tjednu svojoj vjernoj publici ponuditi i niz popratnih događanja koja su otvorena za građanstvo. Posebno ističemo koncerte na koje je ulaz slobodan, a od nedjelje se održavaju u dvorištu Doma hrvatskih branitelja od 23 sata. U nedjelju nastupa Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band, a dan za danom potom nastupaju Cry Babies, Filmmusicorkestar, Zoran Predin - Duo Srebrni pioniri, Pocket Palma, Stampedo te DJ Kovač u subotu, 22.7.

Pulski filmski festival održava se od 15. do 23. srpnja, a o svim programima i događanjima dodatno se informirajte na službenoj internetskoj stranici te na društvenim mrežama Festivala.

Na vrijeme nabavite ulaznice

Na INFO PUNKTU Pulskog filmskog festivala od subote, 8. srpnja svakodnevno od 9:00 do 22:00 sata na pulskim Giardinima mogu se kupiti ulaznice za Festival. Ulaznice se prodaju i online, a od 15. srpnja svake večeri od 18:00 sati i ispred Arene. Ulaznice se kupuju za projekcije u Areni po cijeni od 5 eura za jednu filmsku večer, a komplet za sve filmske večeri u Areni iznosi 30 eura. Ulaz na filmske programe na ostalim lokacijama je slobodan. Informacije o popustima za studente i umirovljenike te drugim pogodnostima pri kupnji ulaznica pronađite na internetskoj stranici Festivala.

Datum objave
14
07
2023