Slavimo jake i hrabre žene na KLASIKU: Filmovi povodom Dana žena

Opširnije

Praznik žena provedite uz filmske klasike uz koje ćete oživjeti neka stara vremena i otkriti da svako razdoblje sa sobom donosi vlastite prepreke za žene.

Svake godine, diljem svijeta, obilježavamo 8. ožujka kao poseban dan – Dan žena.

Sjećamo se kad su žene izašle na ulice i zatražile bolje uvjete za rad i pravo glasa, kad su digle glas protiv neravnopravnosti i diskriminacije, kad su sustavu rekle NE i započele borbu koja će doprinijeti boljem životu svih nas.

Zahvaljujući njima, danas možemo odati priznanje zaslužnim ženama iz znanosti, medicine, ekonomije, politike, sporta, umjetnosti, pa tako i filma. Žene su ostavile veliki trag na jugoslavenski film, koji je iznjedrio različite tipove ženskih likova – od partizanke do domaćice, od borca, radnice, do glamurozne žene u potrošačkom svijetu, od osobe iz sjene do žene koja nosi sve na svojim leđima – dijapazon ženskih likova je širok, a kao jedan od najvažnijih filmskih trenutaka se onaj kad žena odbacuje tradicionalnu rodnu ulogu – „tamo gdje joj je mjesto“. Takav primjer nalazimo u filmovima iz poslijeratnog razdoblja, kad žena na platnu hrabro korača  prema prvoj liniji fronte rame uz rame s muškarcima.

KLASIK u čast žena, njihovog dana, kao i dama u kinematografiji, emitira dva filma u kojima žene igraju jake i hrabre likove, usprkos nemilim situacijama u kojima su se našle: Oficir s ružom i Košava obilježit će 8. ožujka!

Oficir s ružom, film redatelja Dejana Šoraka, snimljen je 1987. godine. Priča tragičnog ljubavnog trokuta ispričana je između mladog poručnika Petra Horvata, njegove djevojke Ljiljane i Matilde, udovice iz visoke građanske klase. Horvat je opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, ali ga Matilda ipak osvoji svojom profinjenošću i ljepotom. Njihova veza je od samog početka osuđena zbog Matildinog buržujskog podrijetla. Na kraju, društvene okolnosti i ljudske slabosti Petra odvode u smrt, a obje žene koje su ga voljele, ostaju same.

Lik Matilde je rastrgan iz više razloga: s jedne strane, u pitanju je udovica koja još uvijek nije preboljela smrt svog muža. S druge strane, ona je predstavnica zagrebačke buržoazije što sa sobom nosi određena pravila i teret. S treće, u njenom domu se nastanjuje mladi poručnik koji je po svemu njena sušta suprotnost, a prema kome neizbježno razvija osjećaje. Kao da to nije dovoljno, taman kada si dozvoli da pređe tu granicu – izgubit će ga.

„Ovo je film o tome kako smrt pobjeđuje ljubav“, reći će o svom filmu redatelj Šorak, a za svoju ulogu Matilde, Ksenija Pajić je svojevremeno izjavila da je malo takvih ženskih uloga u našem filmu, uloga koje su tražile punu koncentraciju i posvećenost u svakom trenutku, bez mogućnosti opuštanja.

Košava je film redatelja Dragoslava Lazića iz 1974. godine i bio je jedan od prvih filmova u kojima se pojavila mlada glumica Tanja Bošković, dok je glavnu ulogu tumačio Bekim Fehmiju. Ovo je filmska priča o dvojici radnika, prijatelja, povratnicima iz inozemstva i ženi koja se nađe između njih. Adam, želi naći dobar posao, dok drugi, Beli, želi zarađivati baveći se krijumčarenjem. Između njih će se naći mlada žena Mila, koja je bila u vezi s Belim i želi svim silama pobjeći od njega, smatrajući ga oličenjem zla.

Lik Mile slojevit je i kompleksan: u potrazi za ljubavlju, iskreno se predaje čovjeku za koga vjeruje da je onaj pravi. Ostat će u drugom stanju s njim, međutim kasno će shvatiti kakav je zaista. Bit će primorana na bijeg u inozemstvo. U potrazi za srećom, pokušat će se približiti Adamu, međutim njen mir će biti kratkog vijeka – Beli je progoni, nalazi i razdvaja od Adama. Opet će ostati sama s djetetom, a čeka je neizvjesna budućnost…

Film „Oficir s ružom“ na programu je 8. ožujka od 20:45 sati, dok „Košava“ slijedi odmah nakon toga od 22:35 sata. Vidimo se na KLASIKU i sretan Dan žena!

Datum objave
08
03
2023