Otvoren 17. ZagrebDox

Uz projekciju filma Zemlja je plava poput naranče ukrajinske redateljice Irine Cilik započelo je ovogodišnje iz-danje ZagrebDoxa, a do 20. lipnja bit će prikazano 80-ak dokumentaraca u 12 programa.
Opširnije

Zagreb, 13. lipnja – Ovogodišnje, sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Za-grebDox otvoreno je u nedjelju, 13. lipnja u Kinu SC u Studentskom centru u Zagrebu. Festival je započeo projekcijom nagrađivanog filma Zemlja je plava poput naranče (The Earth is Blue as an Orange) ukrajinske redateljice Irine Cilik, dirljivim pacifističkim obiteljskim dokumentarcem ovjenčanim nagradom za naj-bolju režiju na Sundance Film Festivalu. Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

„Protekla je godina bila izazovna za sve nas. Pogodili su nas pandemija i potres, povukli smo i zatvorili, re-ducirali svijet na ono što se moglo vidjeti kroz malu, elektronsku ključanicu – mobitel, tablet, televizor. Vje-rujem kako je ipak došlo vrijeme da izađemo iz zatvorenih prostora i vratimo se u onaj nešto veći svijet – svijet koji nas okružuje. Posve sigurno, on više nije onaj koji smo ostavili, ali je svejedno naš, jer drugoga nemamo. U sučeljavanju s takvim svijetom, dokumentarni film zasigurno je jedan od najboljih alata. On nas podsjeća da problemi sukoba na Bliskom Istoku ili problemi migranata postoje i dalje, da ekologija ili rodna ravnopravnost nisu teme koje su same od sebe nestale, da je taj veći svijet prepun zanimljivih priča, ljudskih sudbina i emocija koje možemo dijeliti. ZagrebDox je uvijek bio mjesto na kojem smo se mogli susresti s pričama, ljudima i emocijama. Dobrodošli na ZagrebDox, dobrodošli natrag u uzbudljiv, tužan, veseo, stra-šan, divan svijet – naš zajednički svijet“, kazao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, službeno je proglasio festival otvorenim uz sljedeće riječi: „Izazovne situacije u kojima smo se u proteklom razdoblju našli kao društvo odražavaju se i na ovo-godišnjem programu ZagrebDoxa, čime se potvrđuje aktualnost dokumentarnog filma i spremnost da brzo reagira na društvene promjene i izazove suvremenog društva poput pandemije, ratova i potresa. U izazov-nim uvjetima za održavanje festivala, neizmjerno je važan kontinuitet. Posebno bih izdvojio meni blizak e-dukativni segment, u kojem ove godine svoje znanje prenosi jedan od najnagrađivanijih kazališnih i filmskih redatelja Milo Rau, kao i naš Rajko Grlić, uspješan kao redatelj i edukator i izvan naših granica. Ovakvim interdisciplinarnim pristupom, koji nadopunjuje onaj reprezentativni, program omogućuje usavršavanje novih filmskih naraštaja te doprinosi njegovanju dokumentarizma u Hrvatskoj, a rezultat se vidi i u broju premijera domaćih, i to većinom mladih autora na ovogodišnjem festivalu. Izuzetno me veseli što se festi-val održava uživo, jer gledanje filmova u kino dvoranama pridonosi dijeljenju emocija i razmjenjivanju doj-mova“.

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 20. lipnja, u Kinu SC, MM centru i Teatru &TD u zagrebačkom Studentskom centru te na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se 84 filma u 12 različitih programa. 18 filmova u međunarodnoj konkurenciji nalazi se u utrci za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, a fil-move ocjenjuje međunarodni žiri: redatelj Rajko Grlić, predsjednik ovogodišnjeg žirija,  montažerka Vesna Biljan Pušić i ruski redatelj Ilja Povolockij, lanjski laureat ZagrebDoxa. U konkurenciji za istu nagradu u re-gionalnoj sekciji nalazi se 20 ostvarenja, pri čemu je čak 11 hrvatskih naslova, a o dobitniku ili dobitnici od-lučivat će regionalni žiri koji čine domaći redatelj Đuro Gavran, rumunjski redatelj i istraživački novinar Ra-du Ciorniciuc te povjesničarka filma i selektorica Jasmin Basic. Mladi žiri, čiji su članovi filmska producenti-ca i selektorica Lejla Dedić, promotorica u filmskoj industriji Mirjam Wiekenkamp te psiholog i znanstve-nik Boris Jokić, dodijelit će Mali pečat najboljem filmu autorice ili autora do 35 godina starosti. Članovi žirija Movies That Matter – producent i festivalski programer Oliver Sertić, iranski filmaš Mehrdad Oskouei te dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin – dodijelit će nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Članovi FIPRESCI žirija – filmski kritičar Ruggero Calich, filmski kritičar i izvanredni profesor na Danskoj školi medija i novinarstva u Aarhausu Steffen Moestrup i kanadska filmska kritičarka i spisateljica Justine Smith – odlučit će o dobitniku Nagrade FIPRESCI koja se dodjeljuje najboljem filmu u regionalnom natjecateljskom programu. Nagrada Teen Doxa pripast će najbo-ljem filmu koji govori o problemima mladih, a dodijelit će ju učenice i učenici Američke međunarodne škole u Zagrebu. Publika će također odlučivati o najboljem filmu, pa će ostvarenje s najvišom prosječnom ocje-nom osvojiti Nagradu publike. Naslovi pobjedničkih filmova bit će objavljeni na ceremoniji dodjeli nagrada u subotu, 19. lipnja, a jedan ovogodišnji laureat već je poznat: riječ je o dobitniku nagrade Mojoj generaciji, velikom izraelskom filmašu Aviju Mograbiju, kojeg će ZagrebDox ugostiti narednih dana.

Prvi festivalski dan započinje besplatnim projekcijama u 15 sati; u Teatru &TD u tom terminu bit će prikazan i film otvaranja, Zemlja je plava poput naranče Irine Cilik, uz Q&A sa autoricom. Uz niz dokumentaraca koji će biti prikazani do zadnjeg termina u 22 sata, održat će se i dvije premijere hrvatskih ostvarenja. U programu Teen Dox premijerno će biti prikazan film One su tu Andrijane Mirne Marin o iskustvima i polo-žaju žena u glazbenoj industriji progovara na temelju priča o četiri kantautorice i dva benda: Sari Renar, Nini Romić, Billie Joan, Mary May, Punčkama i Seven Mouldy Figs. Projekcija spomenutog filma održat će se u 18 sati u Kinu SC uz razgovor autorice s publikom. Svjetska premijera očekuje i film Dubica autorice Marine Aničić Spremo, koji je nastao u produkciji Factuma, a projekcija započinje u 20 sati u Kinu SC. Spomenuti dokumentarac bilježi svakodnevicu u Hrvatskoj Dubici, selu kraj Une, na granici s Bosnom i Her-cegovinom. Kroz razgovore sa sve malobrojnijim stanovnicima, redateljica portretira mjesto koje se nikada nije oporavilo od ratnih stradanja, no koje – usprkos brojnim problemima i sudbini koju dijeli s brojnim hr-vatskim selima i malim gradovima – pruža nadu u kvalitetniji suživot. Festivalska gošća, redateljica Dea Gji-novci, predstavit će svoj film Buđenje na Marsu (Wake Up On Mars) u 19 sati u Teatru &TD, a autorice filma Pokajnici? (A Rifle And a Bag), redateljice Cristina Hanes i Isabella Rinaldi, o svom će ostvarenju raz-govarati nakon projekcije u 21 sat u Teatru &TD.

Ulaznice za ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa mogu se nabaviti na www.mojekarte.hr i na blagajni u pre-dvorju Kina SC Studentskog Centra u Zagrebu.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potpo-ru programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Datum objave
13
06
2021