19. Zagreb Film Festival

Devetnaesto izdanje po ukusu filmofila: povratak u kinodvorane obilježit će rekordan broj debitantskih filmova s glavnim nagradama svjetskih A festivala.
Opširnije

Predstavljen je program 19. Zagreb Film Festivala koji će se održati od 14. do 21.studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uranijii HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Čak 134 filmska naslova raspodijeljeno je u pet natjecateljskih, četiri popratna programa, festival za djecu KinoKino i Industriju,program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Program su nakonferenciji za medije predstavili direktor Boris T. Matić, izvršnidirektor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić ikoordinatorica programa Selma Mehadžić.

Trilaureata najvećih svjetskih festivala iz ZFF-ova glavnog natjecateljskog programa dugometražnog filma potpisuju autorice. Pobjednik ovogodišnje Venecije, Događaj u režiji Audrey Diwan, moćna je i napeta adaptacija poluautobiografskog romana francuske spisateljice Annie Ernaux u kojem secira svoje iskustvo ilegalnog pobačaja u Francuskoj 1960-ih. Kosovski film Košnica Blerte Basholli ostat će upisan kao prvi film u povijesti koji je istovremeno osvojio nagradu za najbolji film, režiju te nagradu publike umeđunarodnom igranom programu na festivalu Sundance. Radnja Košnice temelji se na istinitoj priči o mladoj udovici Fahrije koja, unatoč osudama i prevladavajućem osjećaju beznađa, započinje vlastitu proizvodnju ajvara i tako uzrokuje pravu malu žensku revoluciju. Francuska vragolasto uvrnuta fantazija uronjena u neon, seks i nasilje Titan, u režiji Julie Ducournau, osvojila je Zlatnu palmu Cannesa, čime je Ducournau postala tek druga žena u povijesti ovjenčana tom prestižnom nagradom.

Janje, Valdimar Jóhannsson

Dva konkurentska naslova s elementima fantastike također su laureati svjetskih A festivala. Jezovita islandska folklorna bajka Janje u režiji Valdimara Jóhannssona smještena je na izoliranu farmu ovaca, a prati bračni par bez djece (NoomiRapace i Hilmir Snær Guðnason) koji usvajaju neobično hibridno novorođenče. Egipatski film Perje počinje neuspjelim mađioničarskim trikom koji patera familiasa jedne obitelji pretvara u bijelu kokoš. Režiju ove crnohumorne apsurdističke priče o subverziji egipatskog patrijarhata, ovjenčane Grand prixom i Nagradom FIPRESCI na Tjednu kritike u Cannesu, potpisuje Omar El Zohairy

Pet odukupno 12 filmova iz natjecateljskog programa dugometražnog filma odabrani su kao predstavnici matičnih zemalja u utrci za Oscare kao najbolji strani film. Uz već spomenute Titan (Francuska), Janje (Island) i Košnicu(Kosovo), za pozlaćenim kipićem trče još dva naslova iz programa ZFF-a čiji junaci ljubav i razumijevanje pronalaze na posve neočekivanim mjestima. Kupe br. 6, drugo ostvarenje finskog redatelja Juhe Kuosmanena (Najsretniji dan uživotu Ollija Mäkija – ZFF 2016.), prati neobičan susret mlade finske arheologinje i pripitog ruskog rudara. Melankoličan i dirljiv film ceste, koji uspoređuju s Linklaterovim klasikom Prije svitanja, ovjenčan je Grandprixom u Cannesu. Zatvorska drama iz poslijeratne Njemačke, Konačna sloboda Sebastiana Meisea potret je nesvakidašnjeg odnosa dvojice zatvorenika, Hansa (Franz Rogowski – Victoria, Undine, Tranzit) koji robija jer je homoseksualac i osuđenog ubojice Viktora u kojem se vješto isprepliću osobno, senzualno i političko.

Dva nagrađivana naslova na velika platna prenose ljubavne priče europskih migranata, a zajedničko im je i to što su iznjedrili dva sjajna glumačka talenta. Provokativna satira Čovjek koji je prodao svoju kožu, redateljice Kaouther Ben Hanije, prati mladog sirijskog izbjeglicu koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima. U glavnoj ulozi gledamo sjajnog sirijskoga glumca Yahyu Mahaynija, koji je za ovu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a jednu od uloga tumači Monica Bellucci. Strahinja Banović Stefana Arsenijevića (Ljubav i drugi zločini) suvremena je reinterpretacija srpskog ljubavnog epa čiji protagonist, ganski migrant Strahinja, duž balkanske rute traži voljenu suprugu. Strahinja Banović je u Karlovym Varyma osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film, a Ibrahim Koma,francuski glumac porijeklom iz Malija, proglašen je najboljim glumcem. Imigrantsko iskustvo i odnos s vlastitim kulturnim nasljeđem okosnica su šarmantne i dirljive američke indie dramedije Kraljicaiz Bronxa u režiji Nane Mensah, nagrađene za najbolju režiju na festivaluTribeca.

Čovjek koji je prodao svoju kožu, Kaouther Ben Hania

Glavn iprogram dugometražnog filma 19. ZFF-a donosi i dugoočekivanu hrvatsku premijeru filma Zbornica Sonje Tarokić,ovjenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovym Varyma. Premijerom Zbornice zaokružit će se priča o razvoju ovog filmskog projekta koji je predstavljen 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Dugometražnu selekciju zaključuje izvankonkurentski naslov Deset u pola, nova komedija oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem i IzudinomBajrovićem, inspirirana jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi u Sarajevu?

U želji da pridonese razvoju svijesti o okolišu, Zagreb Film Festival kao potpisnik inicijative We Choose Reuse, u suradnji s partnerima Zelenomakcijom, socijalnom zadrugom Humana Nova i Okolišnim festivalom, započinje niz aktivnosti kako bi postao zeleniji festival. Tako će za vrijemefestivala na svim festivalskim lokacijama biti dostupne kartonske kutije za reciklažu, a svi zainteresirani moći će sudjelovati u projektu Ormarić razmjene ili na Zelenom otoku u SC-u reciklirati elektronički otpad.

Pretprodaja ulaznica počinje 4. studenoga putem interneta na kupiulaznicu.zff.hr, a na istoj web adresi ulaznice će biti dostupne u redovitoj prodaji. Tijekom pretprodaje, od 4. do 13. studenoga, cijene ulaznica su 5 kuna povoljnije. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 14. studenoga. Kompletan filmski program i raspored potražite na službenim stranicama zff.hr.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ulazak na projekcije i programe festivala bit će moguć s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom ili važećim negativnim testom (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati).

Zagreb Film Festival financijski podržavaju Gradski ured za kulturu, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa – potprogram MEDIA, Zaklada Kultura nova i Turistička zajednica grada Zagreba. Festival medijski pokrivaju Jutarnji list i Yammat FM. Nagradu za najbolji film programa Kockice osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Datum objave
09
11
2021