17. FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – početak

Opširnije

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima 16. - 19. 8. 2023. Već 17. godinu slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program (koncert, DJ set, promocija stripova i knjige, pop-kulturni kviz).

Ukupno 6 hrvatskih i 1 svjetska premijera ove godine u Vinkovcima, na velikom ekranu, približit će recentna djela glazbeno-dokumentarne produkcije. U regionalnoj konkurenciji prikazat će se 5 filmova, iz Hrvatske i Srbije. U programu Tajna povijest rocka bit će prikazana 4 filma - iz Hrvatske, Njemačke i Italije.

U srijedu, 16. 8. zakazana je projekcija filma „Retro boom“ autora Dalibora Platenika u kultnom vinkovačkom rockabilly baru Hang Loose od 21:00 sati, uz gostovanje autora.

Svečano otvorenje zakazano je 17. 8. (četvrtak) u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, s početkom od 20:00 sati. Na programu su filmovi „Uspon i pad SFTa“ autorice Rele Petric iz Dubrovnika i „Dalibor Trojak Show Metal Fest“ autora Dalibora Trojaka iz Koprivnice, koje gledamo u društvu autora, te na kraju pop-kulturni kviz powered by KLASIK, pod vodstvom Marija Kovača.

Ponosno najavljujemo projekciju nijemog filma „Birtija“ (Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.), dragulja hrvatske filmske baštine koji premijerno u Vinkovcima prikazujemo ljubaznošću Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva. Ekskluzivno, za projekciju 19. 8. u Vinkovcima glazbenu pratnju pripremili su surf-rock velemajstori iz Siska LHD, koji će uživo odsvirati soundtrack.

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje – posmrtno - briljantnom kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću. Autor, glumac, redatelj i pedagog, iz Osijeka je pokrenuo i nažalost, prerano, prije 2 godine prekinuo impresivnu karijeru.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš Mario Kovač.

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar.).

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja. Još jednu godinu,  Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet. Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

17. Festival DORF u Vinkovcima 2023. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Partner u provedbi je Gradski muzej Vinkovci.

www.filmfestivaldorf.com

Datum objave
16
08
2023