Živa legenda svjetskog filma: Veliki Clint Eastwood

Malo je umjetnika koji se mogu pohvaliti karijerom koja je duga više od 70 godina i istovremeno toliko svestrana: Clint Eastwood je glumac, redatelj, producent, skladatelj, s preko 60 uloga, preko 40 režijskih i producentskih angažmana i više puta je radio glazbu za svoje filmove. Usprkos svojim godinama, ne namjerava stati – i dalje je aktivan u snimanju novih filmova.

Rođen je 1930. godine u obitelji srednje klase i tijekom rane mladosti imao je tipično “američki” život – radio je različite poslove, a filmsku karijeru započeo je u malim ulogama B produkcije. Prvo zapaženo pojavljivanje bilo je u seriji “Sirova koža” koja se emitirala sedam sezona. Pravu slavu stekao je u čuvenoj “dolarskoj trilogiji” Sergia Leonea: “Za šaku dolara”, “Za dolar više” i “Dobar, loš, zao”. Njegov lik misterioznog, namrgođenog i šutljivog neznanca, koji se bori za pravdu, postao je prototip mnogih kasnijih heroja i antiheroja.

Sportska drama “Djevojka od milijun dolara” iz 2004. godine osvojila je čak četiri Oscara, između ostalog i za najbolji film. Clint Eastwood ovdje je i redatelj i tumači jednu od glavnih uloga, dok se tada mlada Hilary Swank našla u ulozi boksačice koja silno želi da je Eastwood trenira, iako je njegov glavni princip da ne trenira žene.

I pored toliko velikog broja ostvarenja, on je ipak najponosniji na film za koji nije dobio nijednog Oscara. U pitanju je ratna drama “Pisma s Iwo Jime” čija je produkcija bila izuzetno zahtjevna. Fokus priče bio je na japanskim vojnicima, iz japanske perspektive, a tijekom projekta mu je naročito od pomoći bila scenaristica porijeklom iz ove države.

I pored brojnih uloga, svi njegovi dobiveni Oscari su za režiju (“Neoprostivo” i “Djevojka od milijun dolara”), ali to ne znači da mu je manjkalo glumačkog talenta. Još jedna strana njegovog umijeća vidi se u filmu “Dozvola za ubojstvo” u kojem je imao zahtjevan fizički zadatak penjanja po stijenama, za koji nije koristio dublera. Dodatno, film je rađen u vrijeme prije specijalnih efekata, tako da nije imao tu vrstu “asistencije”.

Filmovi ovog velikog umjetnika emitiraju se na KLASIKU tijekom cijelog vikenda 6. i 7. 7., pa imate priliku uživati u kultnim ostvarenjima koji su obilježili njegovu karijeru!