Vikend s Nedom Arnerić na KLASIKU

Diva jugoslavenskog filma Neda Arnerić, imala je bogatu karijeru dugačku pola stoljeća. Ostala je upamćena po brojnim ulogama u više od 100 filmova, a KLASIK u čast njenog lika i djela posvećuje vikend kultnim ostvarenjima u kojima je ostavila neizbrisiv trag.

Varljivo leto ’68.

Nema osobe koja se nije smijala Petrovim ljubavnim mukama. Najpoznatiji maturant domaćeg filma postaje zreo za ljubav, pa se, na svoju nesreću, zaljubljuje u više žena istovremeno, uglavnom udanih. Jedna od njih bila je i lijepa knjižničarka Olja, koju je tumačila upravo Neda Arnerić.

Ispravi se, Delfina film je iz 1977. godine koji joj je donio “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli za ulogu Delfine. Prema mnogim kritikama, ovo joj je najbolja uloga u karijeri, gdje je odlično portretirala djevojku koja teži svladavanju svih teškoća koje nosi život. Odlučuje se preplivati kanal La Manche, a nekoliko scena snimano je i u samoj Francuskoj. Priča je inspirirana istinitim podvigom plivačice Atine Bojadži.

Haloa – praznik kurvi iz 1988. godine donio joj je “Zlatnu arenu”. U ovom filmu glumi mladu ženu Meyru, koja je došla u pratnji svog sredovječnog muža na ljetovanje na Hvar. Odsjedaju kod gospođe Marije, između čijeg se sina i Meyre počinje stvarati privlačnost. Kraj filma otkriva pravi razlog njenog dolaska na Hvar. Film je režirao Lordan Zafranović.

Marjuča ili smrt – Provokativna filmska priča o dječaku koji je razapet između igre i seksualne potrebe. U blizini njegove kuće nalazi se javna kuća, pa dječaci skupljaju novac kako bi bar jedan od njih mogao spavati s prostitutkom Marjučom, koju glumi Neda Arnerić. Ipak, atmosfera u javnoj kući, kao i ponašanje Marjuče učinit će da to ne bude onako kako su zamišljali.

Zbog svog specifičnog odnosa i ljubavi prema poslu kojim se bavila, Neda Arnerić bila je i ostala jedna od omiljenih glumica na ovim prostorima.