Velike ženske priče na malim ekranima

Iako smo daleko od Dana žena, KLASIK svibanj posvećuje upravo snažnim ženama. Tijekom cijelog mjeseca, na omiljenom filmskom kanalu čekaju vas nezaboravne priče koje će vas nasmijati, rastužiti i još jednom podsjetiti na snagu žene.

OD NIŠA DO LJUBLJANE

Biti kći lokalnog bogataša možda zvuči bajno, no početkom 19. stoljeća to je bilo daleko od istine. Očekivanja obitelji, pritisak društva i gotovo nepostojeća prava nisu nimalo išlu u prilog ženama. Dokazat će to i Zona Zamfirova (4. 5., 20:00), lijepa kći niškog bogataša Hadži-Zamfira. Zaljubljena u lokalnog zlatara, obećana sinu druge bogate obitelji, lijepa Zona podsjetit će vas ipak da prava ljubav nema granica.

I dok Zona krši društvena pravila u 19. stoljeću, mlada Aleksandra to čini danas. U želji da tijekom studija u Ljubljani podigne životni standard, pod pseudonimom Slovenka (14. 5., 22:20) ova se studentica upušta u svijet prostitucije. Posjećujući u hotelima strane poslanike, Aleksandra će početi zarađivati značajan novac, no njezine planove poremetit će smrt njemačkog poslanika. Iako se u posao upustila sama, spretno baratajući svijetom politike i prostitucije, Aleksandri će u trenutku krize pomoć ipak dobro doći.

TRAGIČNE PRIČE

Dok su veliki gradovi pružali barem nekakve mogućnosti, žene skrivene u malim mjestima o tome su mogle samo sanjati. Zastarjela društvena pravila koja su ih stavljala u podređeni položaj od njih su napravile drugotna bića. No to ih nije spriječilo da same kroje svoju sudbinu i žive život onako kako zaslužuju.

Koliko je mučan i težak život pod sjenom patrijarhata otkrite će vam Petrija (Petrijin venac, 15. 5., 22:25) i Jaglika (Lepota poroka, 23. 5., 20:50). Nepismena Petrija kroz život putuje šibana vjerskom zadrtošću, siromaštvom i okrutnošću, put joj će se ukrstiti s trojicom muškaraca koje je voljela. Iz tragičnog iskustva ipak će izaći kao pobjednica i simbol nade.

Ništa ljepša priča nije ni ona nesretne Jaglike. Živeći u zaostalom selu crnogorskog krša gdje muž nevjernu ženu kažnjava udarcem malja preko pogače, siromaštvo i pokornost jedino je što poznaje. No odlazak s mužem na rad u primorje otvorit će njezine vidike i probuditi unutarnju senzualnost. Iako na početku pruža otpor, mlada Jaglika spoznat će da je život puno više od tradicije i pokornosti.