Srpski Romeo i Julija: Najgledaniji srpski film “Zona Zamfirova” na KLASIKU

“Zona Zamfirova” je prema podacima najgledaniji srpski film – odgledalo ga je više od milijun ljudi. Ljubavna priča prati dvoje mladih iz različitih kulturnih slojeva – Mane je zlatar, a Zona bogataška kći. Kad teta zatraži Zoninu ruku za Maneta, on biva odbijen i smrtno uvrijeđen. Odlučuje se na osvetu, koja će direktno naštetiti Zoninoj reputaciji…

Ovo je zapravo filmska adaptacija romana Stevana Sremca, a film se snimao u Nišu, Pirotu i Sokobanji. Najveći dio scena sniman je u kući u ulici u Pirotu, koja je sačuvala izgled iz 19. stoljeća.

Glavne uloge tumačili su Katarina Radivojević i Vojin Ćetković, koji su na ovaj način ušli u povijest srpske kinematografije. Zanimljivo je da je redatelj Zdravko Šotra svojevremeno izjavio da je “Zonu” trebalo snimiti mnogo ranije, prije 30 godina, ali da se tadašnji projekt nikad nije realizirao. Zahvaljujući Draganu Nikoliću nađena su sredstva za film, a on sam je izabrao da glumi Hadži Zamfira.

Još je jedna zanimljivost da se Vojin Ćetković morao dobro pomučiti kako bi savladao scenu plesa folklora. Usporedno sa snimanjem uzimao je satove folklora i vježbao staro i vrlo komplicirano kolo. Nakon 10 dana treninga, uspio je snimiti zahtjevnu scenu, ali je novi šok doživio kad je odgledao materijal i shvatio da je snimljen samo do prsa!

Film je sjajno dočarao južnjački temperament i atmosferu davno prošlih vremena, a priča o “srpskom Romeu i Juliji” sjajno je prihvaćena među domaćom publikom. Pozivamo vas da budete uz KLASIK 4. 5. u 20 sati i odgledate film koji je postavio rekorde u domaćoj kinematografiji!