Smrt fašizmu, sloboda narodu

Poznata je to parola koju je uzviknuo mladi partizan Stjepan Filipović netom što će biti strijeljan. U mjesecu u kojem slavimo osnivanje prve antifašističke postrojbe ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe, donosimo vam pratizanske klasike jugoslavenske kinematografije. Upravo je 22. lipnja 1941. Prvi sisački partizanski odred svijetu poručio “fašizam neće proći”, a kako je izgledao otpor fašističkom režimu i ustaškoj vlasti pogledajte u filmovima “Kad čuješ zvona“ i “U gori raste zelen bor”.

Nastali prema autentičnim svjedočanstvima partizanskog komesara Ivana Šibla “Ratni dnevnici”, ovi su filmovi Antuna Vrdoljaka donijeli preokret u idealiziranom prikazu partizanske borbe ponudivši surovi realizam. I “kad čuješ zvona” i “U gori raste zelen bor” prikazuju nesavršene junake koji bitke dobivaju na prepad ili ih čak izgube. Vrdoljak vrlo suptilno pokazuje snagu bratstva i jedinstva koja nadilazi itekako prisutnu međunacionalnu netrpeljivost.

U glavnim ulogama oba filma zablistali su Ivica Vidović i Boris Dvornik u ulogama političkog komesara i seoskog partizana. Dokazale su to i brojne nagrade koje su filmovi osvojili, uključujući Zlatnu i srebrnu arenu za glavnu mušku ulogu na Pulskom filmskom festivalu (Dvornik), Zlatnu arenu za najbolju fotografiju i nagradu publike, Veliku srebrnu arenu te Veliku srebrnu medalju na festivalu u Moskvi.

Antun Vrdoljak u ovim je filmovima izbjegao uzvišene ideološke parole i njih zamijenio humorom i narodskim mudrostima. Ne nedostaje u njima ni akcijskih scena, koje su se zauvijek urezale u pamćenje brojnih gledatelja. Dodatni odmak od tadašnje filmske tradicije donio je i otvoreni završetak filma “U gori raste zelen bor”.

Oba filma čekaju vas 22. lipnja samo na KLASIKU!