SENKE NAD BALKANOM: POVIJEST KOJU NAS NISU UČILI

Čega god da se Dragan Bjelogrlić, proslavljeni glumac i redatelj, primi, pretvori u zlato. Povijesno-kriminalistička serija “Senke nad Balkanom” nisu iznimka. Otkako je prvi puta prikazana 2017. godine osvojila je i publiku i cijelu regiju.

Nastala u jeku masovnog obožavanja detektivskih serija, “Senke nad Balkanom” savršeno su spojile kriminalistički i povijesni aspekt. Smještene u vrijeme dvadesetih godina prošlog stoljeća, serija savršeno opisuje povijesno i društveno stanje tzv. Prve Jugoslavije. Za scenarij koji uključuje i povijest i misterij i krimić zaslužna je ekipa koja uključuje Danicu Pajović, Vladimira Kecmanovića, Dejana Stojiljkovića pod budnim okom Dragana Bjelogrlića.

Oko nastanka serije vezane su brojne anegdote, a slobodno bismo mogli reći da je lajtmotiv cijelog procesa - rakija. Dobro, i koja čaša irskog viskija. Bila su to neizostavna pogonska goriva i scenarista, ali i likova. Upravo je jedan takav susret obojen okusom žestice rezultirao stvaranjem vrhunske serije koju je otkupio i Amazon za Prime video. Mnogo se razgovora vodilo oko toga kako će pojedini likovi izgledati, gdje će osvanuti Jatagan-mala i zašto je jedan od kontroverznih povijesnih likova postao zavodnik oko kojeg su se motale različite priče.

Iz glave Dragana Bjelogrlića rodila se ideja za seriju inspirirana povijesnim temama profesora Stevana Koprivice. Dovesti ju do finalnog rezultata bio je zahtjevan zadatak. No u pomoć su uskočili Dejan Stojiljković i ostala ekipa. Glavnu riječ vodio je i dalje Bjelogrlić, svojim oštrim okom. A kakav je Bjela kao šef, najbolje je opisao sam Stojiljković. “Raditi sa Draganom Bjelogrlićem je kao kad idete u šoping sa ženom koja ne zna šta tačno hoće da kupi, u kojoj radnji, za koje pare i zbog čega, a istovremeno pati od hronične migrene.”

Možda je malo zeznut lik, ali rezultat je i više nego fantastičan. “Senke nad Balkanom” uspjele su na jednom mjestu okupiti cijelu paletu likova, od kojih je dosta utemeljeno na stvarnim povijesnim ličnostima. Naravno, burnih reakcija nije izostalo pa su “Senke nad Balkanom” postale kontroverzna serija koja diže prašinu s obje strane Dunava. U čemu je posebnost ove serije i je li Dragan Bjelogrlić novi kralj regionalne kinematografije, saznajte na KLASIKU, od 8. 4.