Premijerni val u veljači

Čaruga, 3. 2. u 20:00

Jeste li spremni za avanturu o hrvatskom Robinu Hoodu? Premijerno pogledajte film „Čaruga“!

Kako se jedan čovjek, od heroja i romantičnog revolucionara, pretvorio u surovog ubojicu?

Ovo je priča o hajduku, koji je pod svaku cijenu želio donijeti revoluciju u svoju domovinu.

Godine 1918. Čaruga postaje vođa pobunjenih seljaka, koji žele podijeliti zemlju veleposjednika između sebe. Nakon njegova ubojstva, Čaruga dospijeva u zatvor iz kojeg ubrzo bježi i pridružuje se pobunjenicima, čiji je glavni cilj borba za pravdu. Čaruga postaje poznat kao zaštitnik sirotinje, međutim to s vremenom prerasta u sve češće pljačke i ubojstva. Tako od jednog simbola pobune i borca za pravdu, postaje surov lik, opsjednut novcima i moći.

Redatelj Rajko Grlić za ovu je kompleksnu političku dramu angažirao „prvi tim“ jugoslavenskih glumaca. Ipak, kreiran u vrijeme velike besparice, „Čaruga“ je na veliko platno stigao težim putem. Film je pet godina čekao na blagoslov filmskih kuća i za to su ga vrijeme pratile brojne političke optužbe i financijske nedaće.

Snimanje je trajalo osam tjedana, ekipa je brojala 85 profesionalaca, dok je za potrebe filma korišteno 45 različitih objekata. Još jedna zanimljivost je da su glumci koristili originalno oružje iz muzeja i da je prema nekim procjenama ispaljeno 15 tisuća metaka!

Ritam zločina, 12. 2. u 20:00

Briljantno glumačko utjelovljenje Fabijana Šovagovića koji je maestralno utjelovio lik sredovječnog Fabijana koji zakuca na vrata Ivičinog trošnog doma u slikovitom zagrebačkom Trnju. Tim događajem započinje priča koja će promijeniti tok njihovih života. Tajanstveni Ivica (Ivica Vidović), pedantan nastavnik povijesti i zemljopisa u osnovnoj školi, odluči primiti Fabijana kao svojeg podstanara.

No, Fabijan nije običan umirovljeni geometar. On se predstavlja kao zaljubljenik u statističke proračune i strastveni promatrač zločina. Pažljivo zapisuje svaki delikt u Trnju i cijelom Zagrebu, tvrdeći da ima moć da otkrije njihov neobičan ritam i predvidi kad će se ponovno dogoditi i gdje. Ivica, skeptičan u početku, polako počinje gubiti sumnju u Fabijanove nevjerojatne tvrdnje, posebno nakon što Fabijan točno predvidi nekoliko zločina u njihovom susjedstvu.

Dok Ivica pokušava ponovno uspostaviti kontakt s bivšom djevojkom Zdenkom (Božidarkom Frajt), zabrinuti Fabijan postaje sve uporniji u svojim prognozama. On tvrdi da je ritam zločina ozbiljno narušen i da će se uskoro dogoditi nešto još mračnije u njihovom četvrti - nešto što će testirati njihovu hrabrost i vezu između prošlosti i sadašnjosti.

Putovanje u Vučjak, 12. 2. u 21:20

Antologijsko ostvarenje rađeno je prema tekstu Miroslava Krleže koji je u njega utkao najfinije društvene i geopolitičke opservacije. Radnja se odvija nakon Prvog svjetskog rata u Zagrebu i na periferiji, u pučkoj školi u Vučjaku gdje je glavni protagonist Horvat imenovan za mjesnog učitelja. Serija donosi jedan od najvjerodostojnijih glumačkih dijaloga.

Dramska serija od 15 epizoda „Putovanje u Vučjak“ snimljena je prema motivima drame „Vučjak“ Miroslava Krleže sredinom osamdesetih godina. Serija oslikava ljude i vrijeme poslije rata kroz sve segmente života i društva, od njihova intimnog i stvarnog života pa do sredine u kojoj žive. U središtu radnje je Krešimir Horvat, novinar i intelektualac koji je u stalnom sukobu s okrutnim i ravnodušnim okruženjem. Kroz radnju serija dotiče tadašnje stanje redakcije, sudstva, vojske, crkve, gradskog i seoskog zelenaštva, političkog karijerizma, vojnog i duhovnog dezerterstva. Horvat je ratni dezerter i invalid koji prihvaća da dekretom Vlade postane imenovani mjesni učitelj u jednorazrednoj pučkoj školi u Vučjaku. Nosioci glavnih uloga su velikani jugoslavenskog glumišta: Rade Šerbedžija, Milena Dravić, Mira Furlan i drugi.