Od ratnika do maršala, od ilegale do pobjede – samo na KLASIKU!

„Odlazak ratnika, povratak maršala“ jugoslavenska je biografska mini serija, koja je prvi put emitirana 1986. godine. Kao što ime sugerira, sastoji se od dva dijela koji prate događaje iz života Josipa Broza Tita u Drugom svjetskom ratu.

Prvi dio prikazuje njegov odlazak iz okupiranog Beograda na slobodni teritorij kako bi preuzeo vodstvo nad partizanskim snagama, dok drugi dio prikazuje Tita kao partizanskog maršala, koji vodi diplomatske aktivnosti kako bi osigurao povratak u oslobođeni Beograd.

Kroz brojne detalje naslućuje se polarizacija političkih i ostalih interesa.

Autorski dvojac našao se pred velikim kreativnim zadatkom: scenarist Siniša Pavić morao je sagledati ogroman dokumentarni materijal, iz kojeg je stvarao ili ponovno oživljavao razne ličnosti, dok je redatelj Savo Mrmak tada izjavio da je njihov najveći zadatak bio vjerodostojno predstaviti te događaje.

Cijeli projekt realiziran je za 80 dana, kroz četiri sata programa prošlo je čak 150 glumaca, a predvodio ih je Marko Todorović u ulozi Tita. Sveukupno, ovo seriju čini jednim od najkompliciranijih i najsloženijih produkcijskih i umjetničkih poduhvata jugoslavenske televizije tog doba!

Priča je suštinski o Titovoj sudbini i ličnosti u odnosu s Beogradom – napustio ga je u potpunoj ilegali, a vratio se kao državnik i pobjednik!