LGBT prava na filmu: “Parada” u prosincu na KLASIKU

Spoj komedije i drame, koji je osvojio brojna priznanja na međunarodnim festivalima, između ostalih i za najbolju režiju, izašao je 2011. godine u režiji Srđana Dragojevića. Iste godine izašla je i istoimena serija. Film i serija kroz prizmu komedije obrađuju surovu stvarnost pripadnika LGBT populacije i njihovu nemogućnost da organiziraju Paradu ponosa.

Glavni likovi su Radmilo i Mirko – par kao i svaki drugi, samo što nisu. Radmilo je veterinar, živi povučeno i ne želi se eksponirati, međutim s druge strane želi pomoći Mirku u njegovoj želji da uspješno organizira Prajd. Policija im odbija pružiti zaštitu, ali će se u toj situaciji potpuno neočekivano i neželjeno naći bivši kriminalac i ratni veteran – Limun.

Kako izgleda kad homofobni mafijaš bude prinuđen surađivati s liberalnim gej aktivistom? Je li moguće nadići sve razlike između ta dva svijeta, jednog tradicionalnog i mačo, drugog dijametralno suprotnog?

Glavne uloge tumače Nikola Kojo, Miloš Samolov, Goran Jevtić i Hristina Popović, a redatelj i scenarist Srđan Dragojević svojevremeno je izjavio da je ako je pred premijeru njegova izjava da mu je to najbolji film zvučala optimistično, nakon dobivenih 20 nagrada dobila pokriće u stvarnosti.

Pozivamo vas da budete uz KLASIK od 16. 12. jer vas pored ovog čekaju i mnoga druga ostvarenja koja nećete htjeti propustiti!