Kultni vesterni u veljači: zima u sjeni šerifa

Čovjek s istoka

Kultni talijanski špageti vestern redatelja Enza Barbonija donosi priču o mladom muškarcu koji se treba prilagoditi životu na Divljem zapadu.

Na samrti, Joeov otac izgovara svoju posljednju želju: poslati Joea u divljinu Divljeg zapada, kako bi iz mladića izrastao pravi muškarac. Ali Joe, sanjar u duši, nije od onih koji koriste pištolje i vješti su u tučnjavama. On pleše uz melodiju pjesama, a svoj bicikl cijeni više od konjske snage.

Ipak, sudbina mu je pripremila druge planove.

Troje različitih učitelja - svi odmetnici - preiuzimaju zadatak preobrazbe Joea. Njihovi napori ostaju uzaludni sve do trenutka kada se Joe suočava s nemilosrdnim revolverašem Mortonom, koji je ljubomoran zbog Joeove privrženosti prema kćeri rančera Olhsena. U tom trenutku, Joe mora odabrati između svojih sanjarenja i stvarnosti s kojom se mora suočiti.

Ovaj kultni uradak špageti vesterna pogledajte na KLASIKU, u petak 2. 2. s početkom u 22:20 sati.

Čovjek sa zapada, 9. 2. u 23:15

Jedan od najboljih filmova redatelja Anthonyja Manna donosi priču o bivšem odmetniku, revolverašu Linku Jonesu koji je preokrenuo svoj život, ostavivši mračne dane iza sebe kako bi postao ugledna figura u malom, idiličnom gradiću.

Zajednica ga sada cijeni i poštuje te mu povjerava važnu misiju: putovanje u veći grad u potrazi za učiteljicom koja će obrazovati mlade umove njihove novootvorene škole.

Na svom putu vlakom, Linkov se život upliće s životima šarmantnog prevaranta Sama Beasleya i očaravajuće pjevačice Billie Ellis. Međutim, mirno putovanje naglo se prekida kada maskirani razbojnici napadaju vlak, ostavljajući Linka, Sama i Billie napuštene u divljini, daleko od civilizacije.

Neumorno, Link vodi ovaj nesiguran dvojac do tajnog skrovišta, koje je nekoć služilo kao utočište njegove bivše bande. Uskoro otkrivaju da je banda još uvijek aktivna i da su umiješani u pljačku vlaka. Na čelu ove nemilosrdne skupine je zloglasni Dock Tobin, čovjek koji je Linku nekad bio kao otac. Link se na svom putovanju suočava s vlastitim sjenama prošlosti, dok se priča raspliće kroz zamršene puteve sudbine, obilježena nizom neočekivanih i dramatičnih preokreta.

Kako je izgledao Linkov put iskupljenja pogledajte na KLASIKU, 9. 2. u 23:15 sati.

Dan revolveraša, 16. 2. u 23:15

Filmski kritičari ovaj kultni američki vestern nazivaju i revizionističkim, jer redatelj Sturges kroz film provlači pomalo pesimističnu notu, ali i glavnog lika Earpa prikazuje u nimalno romantičarskom vidu već umjesto idealističkog borca za zakon i red Earp je prikazan kao ubojica vođen osvetničkim nagonima.

Radnja filma vrti se oko šerifa Wyatta Earpa (J. Gardner) i njegovih saveznika, nakon obračuna kod O.K. Corrala koji rezultira smrću ljudi zloglasnog Ike Clantona (R. Ryan), nađu se pred sudom kako bi opravdali svoje postupke. Uprkos oslobađajućoj presudi, moćni Clanton nastavlja progoniti Earpovu obitelj, dovodeći do ranjavanja Virgila i smrti Morgana Earpa. Frustriran neuspjehom pravde, Wyatt Earp odlučuje uzeti stvar u svoje ruke.

Ovaj povijesni sukob iz 1881. u Tombstoneu inspirirao je Hollywood na stvaranje nekoliko izvanrednih filmova, uključujući "Obračun kod O.K. Corrala" (1957.) Johna Sturgesa. Deset godina kasnije, Sturges se vraća tematici u "Danu revolveraša", tjeskobnijem nastavku svojeg prethodnog filma.

U ovom mračnom djelu, izvanredne glumačke izvedbe predvodi Robert Ryan, jedan od najvećih američkih filmskih glumaca, kojeg možete pogledati na KLASIKU u petak, 16. 2. u 23:15 sati.

Tjesnac Breakheart, 23. 2. u 23:45

Kultni američki film atraktivna je kombinacija vesterna, akcijskog spektakla i političke drame. Radnja se vrti oko slučaja izbijanja epidemije difterije, gdje američka vlada suočena s bolešću u izoliranoj vojnoj utvrdi, pokreće hitnu misiju. Željeznički vlak pun lijekova i vitalnih potrepština juri kroz pustinjski krajolik. Na ovom vlaku nade, nalaze se zamjenik saveznog šerifa Nathan Pearce (B. Johnson), autoritativni bojnik Claremont (E. Lutner), karizmatični guverner Richard Fairchild (R. Crenna), i njegova očaravajuća pratilja Marica (J. Ireland).

Kad vlak zbog tehničkih problema zastane na usputnoj postaji, zamjenik Pearce uhapsi varalicu na kartama, tajanstvenog Johna Murrayja (C. Bronson). Situacija eskalira kako put ide dalje, jer netko ubija dr. Molyneuxa (D. Huddleston), a to ubojstvo samo je početak niza misterioznih događaja koji će se odviti na vlaku.

Okupivši poznatu znakovitu i poznatu glumačku ekipu, redatelj Gries realizirao je dinamičan i netipičan vestern kojim dominira razotkrivanje urote, a salonski ugođaj vlaka prepleće se s prizorima na otvorenom te panoramskom fotografijom središnjih i brdovitih američkih tjesnaca.

Film pogledajte na KLASIKU i otputujte u napete divljine središnje Amerike u petak, 23. 2. u 23:45 sati.