Kada umjetnost izaziva: Provokativni filmovi na KLASIKU u studenom!

Sedma umjetnost kroz povijest se neprestano mijenjala i razvijala, kako u tehničkom smislu tako i estetskom. Počevši od nijemih filmova, preko dolaska zvuka, pa zatim i boje, sve do CGI tehnologije. Pored tehničkih aspekata, film se mijenjao i u odnosu na trendove i društvene prilike. Najveću su pažnju privlačili oni koji su prkosili javnom mnijenju i prihvaćenim standardima.

KLASIK je cijeli studeni posvetio baš ovakvim kontroverznim naslovima, pa evo što vas čeka tijekom mjeseca!

Krugovi (1. 11., 22:40) je srpski film u režiji Srđana Golubovića, baziran na istinitoj priči. Priča prati herojski podvig Srđana Aleksića, koji je poginuo braneći svog sugrađanina. Radnja se odigrava u  Beogradu, Njemačkoj i Trebinju, a sjajnu glumačku ekipu čine Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Boris Isaković i Hristina Popović. Ovo je priča o junačkom činu, svim njegovim posljedicama i praštanju, kao i o pitanju koje se neizbježno nameće – ima li jedno dobro djelo moć pokrenuti još takvih.

Okupacija u 26 slika (12. 11., 23:40) - Dubrovnik je, 1941. godina: tri mladića, Hrvat, Talijan i Židov dobri su prijatelji, ali rat prekida njihovu idilu. Redatelj i scenarist Lordan Zafranović prikazao je zlo koje može napraviti jedna ideologija, ali također i ispričao priču o uništenim prijateljskim i obiteljskim odnosima. Iako je izazvao oprečne reakcije od strane kritike, film se i dalje smatra klasikom hrvatske kinematografije.

Virdžina (22. 11., 23:25) je ostvarenje čiju i režiju i scenarij potpisuje Srđan Karanović. Radnja se odvija u jednom usamljenom selu Kninske krajine, gdje se smatralo da je kuća bez muške djece ukleta i osuđena na propast. Da bi izbjegle strašnu sudbinu, obitelji bi jedno od svoje ženske djece proglašavale “virdžinom”, odnosno muškarcem, i tako skrivale mračnu tajnu. Jedna od takvih obitelji odgaja svoju kćer kao Stevana, međutim problem nastaje kada se ona zaljubi… Marta Keler za ulogu Stevana dobila je nagradu Europske filmske akademije!

Fine mrtve djevojke (26. 11., 23:35) mračni je triler koji se izdvojio prije svega svojom provokativnom temom. Iva i Marija su mladi par koje se doseljuje u naizgled običnu zgradu, međutim s vremenom shvaćaju da svatko od stanara krije neku tajnu i da nisu ni nalik uobičajenim susjedima. Ono što je djelovalo kao dom iz snova, polako se pretvara u priču iz pakla… Olga Pakalović i Nina Violić sjajno su oživjele glavne likove ove napete drame!

Sokol ga nije volio (30. 11., 23:25) - film priča priču o prijekom seoskom gazdi Šimi, koji tijekom Drugog svjetskog rata skriva svog sina na tavanu, kako bi izbjegao odlazak u vojsku. Sin Benoš to jako teško prihvaća, jer se mora rastati od svoje djevojke, ali otac ne pristaje ni na što drugo. Međutim, kako vrijeme prolazi, a rat se bliži kraju, Benošu je sve teže ostati skriven…

Budite uz KLASIK i tijekom studenog – garantiramo da se nećete razočarati!