Ispraćamo ljeto uz dokumentarne filmove na Klasiku

Iako je kalendarski na izmaku, ljeto nas još ne namjerava napustiti, zato se i u rujnu držimo laganih ritmova na KLASIKU. Preporučujemo lako filmsko štivo, na najboljem mjestu za domaći serijski i filmski sadržaj!

SFRJ za početnike je dokumentarna serija koja prikazuje nekadašnju federaciju iz ugla različitih pojmova i fenomena koji su je obilježili tijekom godina. Kroz seriju se u vidu kolaža predstavlja kultura svakodnevice, onako kako je pamte njeni nekadašnji državljani.

Serija se bazira isključivo na osobnim doživljajima i sjećanjima, bez zadiranja u povijest, ideologiju i faktografiju, zato “SFRJ za početnike” ne teži da se bavi teškim pitanjima i donosi teške zaključke – u pitanju je zabavan i neopterećujuć sadržaj koji će nešto starije generacije podsjetiti na stara vremena, a mlađe upoznati s periodom kojeg se mnogi sjećaju s nostalgijom.

Sadržaj serije čini više od stotinu različitih pojava, ličnosti, događaja, koji su bili ključni u stvaranju zajedničkog identiteta. Od show-biznisa i mode preko politike i privrede pa sve do sporta, svako područje života priča priču ovog vremena koje postoji samo u sjećanjima.

SFRJ za početnike prikazuje se 13. 9. u 10:15.

Robna kuća još je jedan netipičan dokumentarac – više od 150 intervjua snimljenih u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani čine seriju koja se bavi fenomenima popularne kulture koji su obilježili ove prostore. Od nogometa, klupskih uspjeha Zvezde i Partizana preko serija “Otpisani” i “Velo misto”, Bijelog dugmeta pa sve do Olimpijskih igara u Sarajevu i kultnih filmskih komedija, ovo je zaista ostvarenje koje u pravom smislu poručuje – “Za nekoga sve, za svakoga ponešto”.

To je priča o povijesti, o partizanskom filmu kao našem najoriginalnijem proizvodu, o velikim imenima svjetske kinematografije koja su stvarala na ovim prostorima, o filmskom plakatu koji je radio nitko drugi do Pablo Picasso, o Richardu Burtonu koji je glumio Tita i mnogim drugim posebnostima.

U ovom projektu sudjeluju mnoga poznata lica s naših prostora: Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Milena Dravić, Darko Rundek, Zdravko Čolić, Lepa Brena, a narator je Nikola Đuričko.

Robna kuća prikazuje se 22. 9. u 10:50.