Gluma veća od života: Velimir Bata Živojinović

Glumačka legenda, koja je obilježila partizanske filmove, ostvarila zapažene uloge u jugoslavenskom Crnom valu, imala po 300 angažmana u kazališnim predstavama godišnje i koja je igrala prepoznatljive likove u mnogim TV serijama.

Glumac, poznat po tome što nikad nije odbio ulogu, kao što nikad nije imao ni kaskadera. Njegova pojava obilježila je povijesne spektakle jer se pojavio u 35 ratnih filmova.

Podjednako dobro se snalazio i u komedijama, bio je rado viđen lik u popularnim TV serijama, a odigrao je i nekoliko uloga u ostvarenjima koja su bila zabranjena.

Sve ovo i mnogo više dio je karijere Velimira Bate Živojinovića, duže od pola stoljeća.

Zanimljivo je da je glumački talent otkrio sa 15 godina, da je Akademiju dramskih umjetnosti uspio upisati tek iz trećeg pokušaja, dok u svom prvom nastupu u filmu "Pesma s Kumbare" nije govorio.

U dokumentarnom filmu "Cinema Komunisto" svoj angažman je opisao rečenicom - "Ima filmova u kojima od početka do kraja samo ubijam Nijemce."

Film "Bitka na Neretvi" snimao je 18 mjeseci, a društvo na platnu su mu pravili nitko drugi do Yul Brynner i Orson Welles.

"Valter brani Sarajevo" bio je prvi strani film koji je prikazan u Kini nakon kulturne revolucije. Pogledalo ga je više stotina milijuna ljudi, a popularnost Bate Živojinovića među Kinezima bila je toliko velika da se zadržala do današnjih dana.

Kako je bio omiljen od strane kolega, redatelja i publike, ne čudi što su ga hvalili na svakom koraku, a najčešće se moglo čuti da "ne postoji ništa što ne bi učinio za redatelje i scenariste", kao i da "ne postoji tip čovjeka kojeg Bata ne može odglumiti".

Bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada - Zlatna arena, Car Konstantin, priznanje za životno djelo, Zlatni pečat Kinoteke - nemoguće ih je pobrojati sve.

Ipak, ne postoji dovoljan broj nagrada, niti dovoljno riječi hvale za čovjeka koji je toliko zadužio domaću kinematografiju. Ono što možemo kao publika, jest da ga se zauvijek sjećamo kao Valtera, Stoleta ili Trokrilnog. KLASIK u to ime posvećuje nadolazeći vikend (22. 6.) ovom glumačkom velikanu!